Geen gerelateerd nieuws gevonden
De werking van Bodemwende
Het uitgangspunt is een beperking van het verbruik van circa 80%, afhankelijk van het type woning. De verduurzaming gebeurt middels een vastgelegd proces met rollen en functies van de benodigde partijen voor advies, communicatie en uitvoering door aannemer en installateur. Daarbij wordt een garantie gegeven op de toegezegde energiereductie (EnergiePrestatieGarantie). Zowel de gemeente als de bewoner wordt hiermee ontzorgd.
De waarde van de verkochte grond is per woning gelijk aan de omvang van de investering in de verduurzaming van de woning. De gemeente levert het verkregen bloot eigendom direct na verkrijging door aan een voor dit doel opgerichte duurzame stichting, waar ook de gemeente een rol in heeft. Deze stichting wordt gefinancierd door BNG Bank en mogelijk in een later stadium door pensioenfondsen.
Alle gebruiksrechten van de grond onder de woning blijven hiermee van de bewoner. De bewoner betaalt een huur voor de grond in de vorm van een canon die lager is dan de besparing op de enegierekening. Hiermee ontstaat een win-win situatie. Ook de gestegen waarde van de woning, als gevolg van de verduurzaming, komt de bewoner/eigenaar toe.
Doordat de canonverplichtingen van de bewoner aan de stichting wordt verpand heeft de transactie geen gemeentelijke middelen nodig. De schuldpositie van de gemeente blijft onaangeroerd.
Tenslotte heeft de eigenaar/bewoner het exclusieve recht om tegen een vastgestelde prijs op ieder gewenst moment het bloot eigendom terug te kopen, zonder boetebepalingen en/of andere beperkende voorwaarden.
-
Rene Goorden, Relatiemanager Wonen
-
Frederike Versloot, Hoofd Communicatie