Besparende maatregelen bij maatschappelijk vastgoed in Goes
19 juni 2017
Op excursie naar Omnium
Omnium sport & recreatie in Goes bleek de perfecte locatie om in gesprek te gaan over besparende maatregelen bij maatschappelijk vastgoed en informeel te netwerken in het tropische bos.
Bart van den Heuvel, directeur van Omnium, gaf het startsein met een uiteenzetting van de renovatie/uitbreiding van enkele jaren geleden en de besparingen die daaruit voort zijn gekomen. Het gebouw is nu grotendeels toekomstbestendig wat betreft energiemanagement. Maar er liggen nog wel uitdagingen voor verdere besparingsmaatregelen.Inzicht in verduurzaming
Namens BNG Bank spraken Caspar Boendermaker en Chantal Putker. Nederland is ambitieus en veel gemeenten willen voor 2050 energieneutraal zijn. In dat geval zijn er drie ‘knoppen’ waar de gemeenten aan kunnen draaien: besparen en isoleren, opwekken van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte leveren. Chantal Putker legde uit dat er diverse mogelijkheden om verduurzamingsambities te financieren zijn. Energiesponsoring – een concept in samenwerking met SOFTS – kan bijdragen aan het bekostigen van verduurzamingsmaatregelen bij maatschappelijke organisaties (zie foto).
Loes Meeuwisse, wethouder Goes, ging in op het maatschappelijk vastgoed van Goes. Er zijn 161 fysieke panden en 92 objecten. Het grootste object is het stadskantoor met 300 werkplekken.
Loes vertelde enthousiast over een energiescan die is toegepast op hun meerjarenonderhoudsplan. Het hielp prioriteren. Een van de inzichten die de scan gaf was dat ze in grote duurzame panden toch nog interessante besparingsmaatregelen met fikse CO2-reductie konden realiseren. Terwijl ze dachten al goed bezig te zijn.
Tropische verrassing
Na het inhoudelijk uur, praatte men buiten bij een SOFTS-installatie verder en bezocht men in eigen tempo het tropische bos en de Cubaanse bar.
-
Caspar Boendermaker, Sectorspecialist Duurzaamheid, Warmtenetten en Energietransitie