Webinar warmtenetten: ‘Betrek burger in vroeg stadium bij ontwikkeling’
29 april 2024
Waarom is de warmtetransitie nodig? Wat staat er in de warmtewet? Komt er een waarborgfonds voor de exploitatie van warmtenetten? Op deze vragen gingen BNG-medewerkers Caspar Boendermaker, sectorspecialist Duurzaamheid, Warmtenetten en Energietransitie, en Leo Valkenburg, senior relatiemanager Energie, Water, Telecom, in tijdens het webinar, dat onder leiding stond van Lonneke de Waal, sectorlead Overheid & Onderwijs. Boendermaker lichtte de voorgestelde wetgeving voor warmtenetten toe en hoe de financiering eruit gaat zien als er een waarborgfonds wordt ingesteld. ‘Met zo’n fonds worden de financieringskosten gehalveerd. Al moet er nog minimaal 10% eigen vermogen worden ingebracht’, zei Boendermaker.
Mobiliseer burgers
Voor BNG Bank is investeren in de energietransitie erg belangrijk. De bank wil via haar financieringen aan het publieke domein Nederland duurzamer en socialer maken. Warmtenetten spelen volgens BNG Bank een grote rol bij de energietransitie. Valkenburg: ‘De energietransitie is een mega-operatie. Het is heel belangrijk om de burger te mobiliseren. Je moet hen in een vroeg stadium betrekken, vertrouwen en inzicht geven.’ Volgens de BNG’er moeten warmtenetten voor de burger zo goedkoop mogelijk gemaakt worden. Goede samenwerking tussen alle betrokken partijen is daarbij cruciaal.
Bent u geïnteresseerd in het webinar mail dan naar communicatie@bngbank.nl. Wilt u meer weten over warmtenetten en de meerwaarde van BNG daarin? Neem dan contact op met Caspar Boendermaker.
-
Caspar Boendermaker, Sectorspecialist Duurzaamheid, Warmtenetten en Energietransitie