Slim wonen in Leeuwarden
05 juli 2017 - Duurzame steden en gemeenschappen (SDG 11)
Slim wonen
Om allerhande redenen zou je huizen moeten verduurzamen, maar vooral ook om de energielasten naar beneden te krijgen. Met de woningcorporaties, die ongeveer een derde van de woningvoorraad bezitten, zijn hiervoor prestatieafspraken te maken. Lastiger is het om de resterende circa 30.000 woningen van particuliere eigenaren en kleine verhuurders te verduurzamen.
Het grootste probleem van het verduurzamen is ontzorgen
Hiervoor heeft de gemeente het project Slim wonen in Leeuwarden opgezet. Via een digitaal loket is er advies over isolatie van woningen en plaatsen van zonnepanelen. De gemeente biedt een gunstige lening aan zodat bewoners hun investeringen snel kunnen terugverdienen. Vanuit de provincie is er een subsidieregeling – de Friese energiepremie – die kan oplopen tot 2.400 euro per woning.
Het grootste probleem van het verduurzamen is ontzorgen. Mensen weten niet wie ze kunnen vertrouwen en zien op tegen het gedoe. Een van de oplossingen daarvoor is het opzetten van energieconsortia; clusters van bijvoorbeeld bouw-, isolatie- en installatiebedrijven, architecten en energieadviseurs die ervaring hebben met vergroenen van woningen. Deze samenwerking maakt het huizenbezitters makkelijker te verduurzamen. Bovendien leidt het verduurzamen van woningen en maatschappelijk vastgoed weer tot meer werkgelegenheid, en zo is het cirkeltje weer rond.
Gedreven door maatschappelijke impact
BNG Bank is van en voor de publieke sector. Alles wat we doen staat in het teken van het maken van maatschappelijke impact. We voeren hierover het gesprek met onze klanten. We maken op basis daarvan keuzes. Bij ons draait het niet om winst, maar om maatschappelijke impact. Dat is onze drijfveer.
BNG Bank draagt als partner van woningcorporaties bij aan betaalbare en leefbare wijken.
BNG Bank draagt als partner van gemeenten bij aan betaalbare publieke en sociale voorzieningen.