
Digitaal afgeven van een incassomachtiging
Banken, betaaldienstaanbieders en incassanten discusiëren al jaren over de vorm van een geldige internetmachtiging. Tot 2015 was de papieren machtiging en een telefonische variant de enige door de bank geaccepteerde vorm. Sinds 2015 is hier het product Digitaal Incassomachtigen bijgekomen. Dit laatste product werkt gelijk aan iDEAL.
Diverse incassanten en serviceproviders gebruikten daarentegen allerlei eigen varianten van een willekeurig vinkje op een webpagina tot een met een met DigiD bevestigd document. Al deze vormen werden in meer of mindere mate 'gedoogd'.
Om een einde te maken aan het 'gedoogbeleid' van onveilige methoden heeft het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer een viertal criteria opgesteld waaraan een veilige afgifte van een digitale incassomachtiging minimaal moet voldoen.
1. Transparantie
De debiteur moet duidelijk zien dat en waarvoor hij een machtiging afgeeft.
2. Volledigheid
De machtiging moet voldoen aan de SEPA richtlijnen.
3. Acceptabele wijze van ondertekening
De wijze van ondertekening is voldoende veilig en acceptabel voor de debiteur en crediteur.
4. Eenvoudige mogelijkheid tot intrekken
De debiteur moet de machtiging eenvoudig digitaal of bijvoorbeeld via de telefonische klantenservice kunnen intrekken.
Terugboekingsrecht
Bij elke vorm van Digitale Incassomachtiging, met uitzondering van de Business-to-business variant, heeft de debiteur 56 dagen na afschrijving het recht op terugboeking (zonder reden).
Melding ongebruikelijke Incasso (MOI)
De debiteur kan tot 13 maanden na afschrijving de machtiging betwisten. De debetbank accepteert alleen een geldige papieren machtiging of een geldige machtiging afgegeven via het bancaire product digitaal Incassomachtigen. De geldigheid van alle overige varianten is door de debetbank niet te controleren.
Voor vragen of meer informatie over het product Digitaal Incassomachtigen kunt u terecht bij onze klantenservice (klantenservice@bngbank.nl of 070 3750 555)