Klimaatplan – Going Green
Onze doelstellingen
In ons Klimaatplan - Going Green (pdf, 13,8 MB) hebben wij onze langetermijndoelstelling gepresenteerd: in 2050 willen we binnen onze waardeketen netto-nul emissies uitstoten.
De uitstoot van CO₂e-emissies als gevolg van onze kredietverlening is de grootste categorie binnen onze waardeketen. Daarom hebben wij aparte doelstellingen voor de middellange termijn geformuleerd voor de scope 1 en 2 emissies afkomstig van onze kredietportefeuille. Onze absolute reductiedoelstellingen zijn:
- in 2025 zijn de scope 1 en 2 emissies van de klanten in onze kredietportefeuille minimaal 25% gedaald, afgezet tegen ons referentiejaar 2018.
- in 2030 zijn de scope 1 en 2 emissies van de klanten in onze kredietportefeuille minimaal 43% gedaald, afgezet tegen ons referentiejaar 2018. Dit komt overeen met de doelstelling uit het Nederlandse Klimaatakkoord: een daling van de CO₂e-emissies in 2030 met 55% vergeleken met 1990.
Voor de sectoren waarin wij voornamelijk vastgoed financieren, hebben we tevens relatieve doelstellingen opgesteld op basis van CO2e-uitstoot per vierkante meter. Hiervoor hebben we wetenschappelijk onderbouwde emissiereductiepaden van de Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM) gebruikt. Deze paden zijn afgestemd op het 1,5°C klimaatdoel. We hebben relatieve doelstellingen geformuleerd voor woningcorporaties, gemeenten, zorg- en onderwijsinstellingen.
Dekkingsgraad emissiemetingen
Sinds 2018 berekent BNG Bank met behulp van de PCAF-methode de CO₂e-emissies van onze klanten en de eigen organisatie. Inmiddels zijn wij in staat om voor bijna al onze leningen de hieraan verbonden gefinancierde emissies te berekenen. Daarnaast is het gelukt om de gefinancierde emissies te meten voor 48% van onze obligatie- en medium term notes-portefeuille.
Ook de emissiemeting van onze eigen bedrijfsvoering is uitgebreid. Naast de CO2e-uitstoot veroorzaakt door het verwarmen van ons kantoorpand, het gebruik van onze leaseauto’s en ons vliegverkeer, meten we nu ook de CO2e-emissies verbonden aan ons woon-werkverkeer, overige zakelijke reizen en afval.
Hoe gaan we dit bereiken?
BNG heeft duidelijke acties benoemd op sectorniveau voor 2023 tot en met 2025. Voor elke sector hebben we beschreven welke acties we van onze klanten verwachten om de CO₂e-emissies terug te dringen. We gaan daarover in gesprek met onze klanten en willen weten welke klimaatdoelstellingen de klant heeft. Vervolgens ondersteunen en motiveren we de klant om hun doelen te bereiken.
Heeft een klant nog geen verduurzamingsdoelstellingen, dan moet elke nieuwe financieringsaanvraag voor vastgoed van 5 miljoen euro of meer zijn voorzien van een plan waaruit blijkt dat de investering in lijn is met het 1,5°C-scenario.
Onze voortgang
Elk jaar meten we de voortgang van de acties die we hebben geformuleerd, bepalen we eventuele nieuwe acties en stellen we bij waar nodig.
- Over 2023, ons meest recente meetjaar, daalden de CO2e-emissies van de klantgroepen die we sinds 2018 meten naar 20,4 ton CO2e per gefinancierd miljoen euro, een daling van 5% ten opzichte van het jaar ervoor.
- De absolute scope 1 en 2 CO2e-emissies van klanten in onze kredietportefeuille daalden met 3% in 2023 ten opzichte van 2022. Dit betreft de klantgroepen die we sinds 2018 meten. Ten opzichte van ons basisjaar 2018 bedraagt de daling 24%. Onze doelstelling van 25% reductie van CO2e-emissies in 2025 lijkt daarmee binnen bereik. Als we deze emissiedaling kunnen doorzetten, lijkt onze doelstelling van 43% reductie in 2030 haalbaar.
- De dekkingsgraad van de emissiemeting van onze kredietportefeuille is vergroot van 89,9% over 2022 naar 99,6% over 2023. Daarnaast is het gelukt om de gefinancierde emissies te meten voor 48% van onze obligatie- en medium term notes-portefeuille. Dit geeft ons een steeds nauwkeuriger beeld van de impact van onze financiering en stelt ons in staat om de inspanningen met klanten te versnellen om onze netto nul doelstelling te bereiken.
- De totale emissie-intensiteit van onze kredietportefeuille is met 24% gestegen ten opzichte van vorig jaar door de uitbreiding van onze emissiemeting van publieke infrastructuurbedrijven. We zullen aparte klimaatdoelen opstellen voor deze klantengroep.
Klimaatvoortgangsrapportage 2024 (pdf, 3,76 MB)
Klimaatvoortgangsrapportage 2023 (pdf, 13 MB)